Thursday 10 June 2010

Σούπα βελουτέ με κινόα με λαχανικά

Η σούπα αυτή είναι πολύ εύκολη, και χρήσιμη για να εισάγετε την κινόα στη διατροφή των μωρών (από 9 μηνών, αφού όμως συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας και πάρετε τις γνωστές προφυλάξεις κατά την εισαγωγή νέων τροφών στη διατροφή του μωρού). Είναι πολύ νόστιμη και για τους μεγάλους, άρα δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε ξεχωριστά γεύματα για ενηλίκους και μωρά. Δείτε εδώ την διατροφική ανάλυση της κινόας - περισσότερα μετά την συνταγή.

Υλικά (για 2 μικρές μερίδες ενηλίκων)
  • κινόα, μισή κούπα (ξεπλύνετε σχολαστικά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να βγαίνει το νερό διαφανές, ώστε να ξεπικρίσει)
  • καρότα, 2 (με τη φλούδα, καθαρά από χώμα)
  • πατάτα, 1 (με τη φλούδα, καθαρή από χώμα)
  • αρακάς, 1/2 κούπας
  • θυμάρι αποξηραμένο, 1/4 κ. τσαγιού
  • ελαιόλαδο ή λινέλαιο: 1,5 κ. σούπας
Εκτέλεση
  • Βράζετε σε αρκετό νερό (το οποίο θα χρησιμοποιήσετε αργότερα στο μπλέντερ) όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Υπολογίστε τουλάχιστον 3 κούπες και προσθέστε όσο χρειαστεί για να σκεπάζεται η κινόα από νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά όταν η κινόα έχει μαλακώσει (θα δείτε ότι το φύτρο της θα ξεχωρίζει και θα μασιέται εύκολα).
  • Αλέθετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί με το νερό που έχει απομείνει.
  • Προσθέτετε το λάδι, ανακατεύετε και σερβίρετε. Επειδή η συνταγή είναι για μωρά, δεν βάζουμε αλάτι ή πιπέρι κατά το μαγείρεμα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας.

-------------------------------------------------------------------------

Η κινόα περιέχει πολύ λίγο κορεσμένο λίπος, 0% χοληστερόλη, και σχεδόν καθόλου νάτριο. Είναι καλή πηγή φολικού οξέος, μαγνησίου, και φωσφόρου, και πολύ καλή πηγή μαγγανίου (100 γρ. ωμής κινόας περιέχουν 46%, 49%, 46%, 102%, αντιστοίχως, των ημερησίων τιμών για διατροφή 2000 θερμίδων ημερησίως -- 2.000 θερμίδες αντιστοιχούν σε γυναίκα 20 ετών, όχι έγκυο ή θηλάζουσα, διάγουσα καθιστική ζωή, ύψους 1,68μ.). Επίσης, μία κούπα μαγειρεμένης κινόας έχει 2,8 mg σιδήρου. Για περισσότερα για τις ημερήσιες τιμές - daily values, DVs - βλ. εδώ. Τέλος, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα: έχει amino acid score 106 που σημαίνει ότι περιέχει πρωτείνη υψηλής διατροφικής αξίας. Παραθέτω μερικά amino acid scores για σύγκριση:
αμάρανθος 108
φαγόπυρο 99
ρύζι καστανό 75
ρύζι λευκό 71
σκληρό σιτάρι 43
Πηγή: nutritiondata.com

Σημείωση: Όταν ένα τρόφιμο έχει amino acid score 100 ή περισσότερο, σημαίνει ότι περιέχει τα βασικά αμινοξέα σε σωστές αναλογίες ή, με άλλα λόγια, ότι περιέχει "πλήρη", υψηλής ποιότητας πρωτείνη (βλ. εδώ). Σύμφωνα με το Institute of Medicine - Food and Nutrition Board και άλλες πηγές, η συνιστώμενη πρόσληψη καλής ποιότητας πρωτείνης υπολογίζεται ως εξής: 0,8 γρ. ανά κιλό βάρους του ατόμου. Δηλαδή, για άτομο 60 κιλών η απαιτούμενη ποσότητα είναι 0,8 x 60 = 48 γρ. πρωτείνης (δηλ. 48 x 4 = 192 θερμίδες). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για να μειωθεί ο κίνδυνος χρονίων παθήσεων, η θερμιδική πρόσληψη από πρωτείνη δεν πρέπει να ξεπερνά το 35% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.


Δείτε επίσης:
http://www.vegfamily.com/babies-and-toddlers/starting-solids.htm

http://www.vegansociety.com/lifestyle/food/recipes/baby-and-toddler/
Vegan babies and children: A dietary guide, including pre-conception and pregnancy (PDF)
http://www.vrg.org/nutshell/kids.htm

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate