Monday 12 July 2010

Ρολά (spring rolls) με κρεμμύδι, πιπεριές και κρέμα αμυγδάλου (& bonus η τραγανίτα)


Υλικά
για 20 ρολά (2 κύριες μερίδες)

κόκκινες πιπεριές, 3 μέτριες
κρεμμύδια ξερά, 2 μέτρια
ντομάτα, μία μέτρια
μαϊντανός ψιλοκομμένος, μισή κούπα
ελαιόλαδο, 3. κ. σούπας

αμύγδαλα αποφλοιωμένα (άσπρα), μισή κούπα (ή ηλιόσπορο ή μείγμα τους)
αλάτι, πιπέρι

φύλλα ρυζιού, 20*

*Σημείωση: Τα φύλλα ρυζιού θα τα βρείτε σε καταστήματα που πωλούν είδη ασιατικής διατροφής. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο για πίττες, το οποίο θα ξεπαγώσετε και θα κόψετε σε λωρίδες ή σε ό,τι σχήμα σας βολεύει.

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 C.
  • Ψιλοκόβετε (σε τετραγωνάκια) τα τρία πρώτα υλικά. Τα αναμειγνύετε σε ένα μεγάλο μπώλ με τον μαϊντανό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο.
  • Κονιορτοποιείτε στο μούλτι τα αμύγδαλα, και τα χτυπάτε λίγο ακόμη με ελάχιστο νερό (περ. 2-3 κουτ. σούπας) ώστε να έχετε μια πηκτή κρέμα. Προσθέτετε την κρέμα στο μπώλ με τα άλλα υλικά.
  • Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Λαδώστε ένα μικρό ταψί.
  • Γεμίζετε ένα ή δύο φαρδιά πιάτα ή μπωλ (με τέτοιο μέγεθος ώστε να χωρά από ένα φύλλο ρυζιού) και βουτάτε ένα-ένα τα φύλλα ρυζιού μέχρι να μαλακώσουν. Το φύλλο ρυζού μαλακώνει σε περίπου 30 δευτερόλεπτα -- θα το καταλάβετε διότι γίνεται εύπλαστο και σχεδόν διαφανές. Αν χρησιμοποιήσετε δύο πιάτα για μούλιασμα, βουτάτε το κάθε φύλλο με κάποια χρονική διαφορά από το άλλο, ώστε να μην μαλακώνουν και τα δύο την ίδια στιγμή. Αν δεν βιάζεστε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο πιάτο στο οποίο θα βουτάτε ένα φύλλο μόλις παίρνετε το προηγούμενο. Απλώνετε το μαλακό φύλλο σε μία πετσέτα.
  • Βάζετε μία γεμάτη κουταλιά σούπας από τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και λίγο προς τα εσάς, διπλώνετε το φύλλο που περισσεύει από δεξιά και αριστερά, και μετά "ρολάρετε" (σφίγγοντας τη γέμιση όσο μπορείτε χωρίς να σκιστεί το φύλλο). Τοποθετείτε το κάθε ρολό στο ταψί, και λαδώνετε με το πινέλο την πλευρά του στην οποία θα ακουμπήσει το επόμενο.
  • Ψήνετε στους 190 C για 25-30 λεπτά, ή έως να αρχίσουν να ροδίζουν.
Αν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε να φτιάξετε μία τραγανιστή φριτάτα (πίτα) φούρνου. Ρίξτε το μείγμα που περίσσεψε σε ένα λαδωμένο ταψάκι (προσθέστε λίγο από όλα τα υλικά, αν δεν είναι αρκετή η ποσότητα), προσθέστε 2-3 κ. σούπας διατροφική μαγιά, μία-δύο πατάτες περασμένες στον τρίφτη, και ανακατεύετε με όσο αλεύρι (ρυζάλευρο ή ρεβυθάλευρο ή ό,τι έχετε) χρειαστεί για να γίνει μια πηχτή ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε ένα χαμηλό ταψάκι και ψήνετε στους 180-190 C παράλληλα με τα ρολά (μέχρι να ροδίσει η πάνω επιφάνεια). Ιδού η τραγανίτα.




___

4 comments:

  1. Θα ήθελα να ρωτήσω που βρίσκετε τη διατροφική μαγιά. Ρώτησα στο Green farm που αναφέρετε, αλλά μου είπαν ότι έχουν μόνο μπύρας. Ίσως ρώτησα στο λάθος κατάστημα.

    Ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  2. Τη βρίσκω στο Green Farm (Μαρούσι, Αγ. Παρασκευή, Κολωνάκι) αλλά κατά καιρούς και σε άλλα καταστήματα με βιολογικά, π.χ. στο Mirabilis στην Κυψέλη. Πολλοί πωλητές δεν την γνωρίζουν και νομίζουν ότι ζητάς μαγιά μπύρας. Στο www.feganforum.gr υπάρχει συζήτηση για το πού ακριβώς υπάρχει και πού όχι.

    ReplyDelete
  3. To www.feganforum.gr δεν υπάρχει!!!!

    ReplyDelete
  4. ευχαριστώ πολύ!
    ήθελα να γράψω www.veganforum.gr

    ReplyDelete

ShareThis

Translate