Sunday 15 August 2010

Κανελλόνια χωρίς χοληστερόλη (με τυρί "φασολότα" και σπανάκι με ροδοψημένη λευκή σάλτσα από πάνω)





Τα κανελλόνια γεμιστά με ρικότα και σπανάκι ήταν από τις αγαπημένες μου συνταγές πριν γίνω βέγκαν. Τα καλύτερα τα είχα φάει στο Pizza Express στην Μεγ. Βρετανία. Η παρακάτω συνταγή είναι γευστικώς σχεδόν όμοια και κατά πολλούς καλύτερη. Το φαγητό αυτό φαίνεται πολύπλοκο, αλλά αν έχετε μαγειρεμένα τα φασόλια, είναι έτοιμο για το φούρνο σε 20 λεπτά.

Υλικά


18-20 κανελλόνια χωρίς αυγό (από αυτά που δεν χρειάζονται προ-βράσιμο)
κρέμα σπανακιού-φασολιών, μία δόση (βλ. παρακάτω για συνταγή)
τοματοχυμό, πασσάτα ή πελτέ ντομάτας απλής συμπύκνωσης, 500-600 γρ.
λευκή σάλτσα, μία δόση (βλ. παρακάτω για συνταγή)

Για την κρέμα σπανακιού-φασολιών:

φασόλια μαγειρεμένα (ή σκληρό τόφου), 3 κούπες*
διατροφική μαγιά, 2 κ. σούπας (βλ. εδώ για πληροφορίες)
βασιλικό αποξηραμένο, 1 κ. γλυκού
ρίγανη, 1/2 κ. γλυκού
πιπέρι καγιέν, 1/8 κ. γλυκού
ελαιόλαδο, 2 κ. σούπας (προαιρετικά)
αλάτι, 1/2 κ. γλυκού
σπανάκι κατεψυγμένο, 2 κούπες

* Σημείωση: 250 γρ. ξερά φασόλια δίνουν 3,5-4 κούπες μαγειρεμένα φασόλια. Μπορείτε να μουλιάσετε και να βράσετε 500 γρ. (δηλ. ένα πακέτο) και τα μισά να τα καταψύξετε (όλα ή σε δύο "μερίδες" της 1,5 κούπας) για να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Για τη λευκή σάλτσα (παραλλαγή αυτής της συνταγής)

νερό: 2 κούπες (ή μία κούπα φυτικό γάλα και μία κούπα νερό)
διατροφική μαγιά, μισή κούπα
άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ, έχει λευκό χρώμα): 4 κ.σ.
αλεύρι: 2 κ. σούπας

χυμό λεμονιού: 2 κ. γλυκού
αλάτι: 1/2 κ. γλυκού
μοσχοκάρυδο: 1/4 κ. γλυκού

νερό για μετά το μαγείρεμα: 1/4 κούπας ( = 4 κ. σούπας)

Εκτέλεση
  • Ετοιμάζετε την κρέμα σπανακιού φασολιών: Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, και χτυπάτε τα προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό για να διευκολύνετε το μπλέντερ (προσοχή μην το παρακάνετε με το νερό και γίνει υγρό - θέλετε να έχετε μια κάπως πηχτή κρέμα). Όταν το μείγμα γίνει κρέμα, δείτε αν είναι 4 κούπες (τα πιο πολλά μπλέντερ έχουν διαβαθμίσεις για κούπες). Αν δεν είναι προσθέστε λίγα φασόλια ή σπανάκι για να φτάσετε τις 4 κούπες. Αν το μπλέντερ σας δεν έχει διαβαθμίσεις, ρίξτε 4 κούπες νερό (π.χ. αυτό με το οποίο θα βράσετε τα φασόλια) πριν χτυπήσετε τα υλικά και σημειώστε τη στάθμη του υγρού.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C.
  • Γεμίζετε τα κανελλόνια με την κρέμα σπανακιού-φασολιών. Τα κανελλόνια δεν πρέπει να γεμίσουν ασφυκτικά το ταψί, πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος τουλάχιστον γύρω από την περιφέρεια του ταψιού (ο οποίος θα γεμίσει με ντομάτα αργότερα).
  • Γεμίζετε τα κενά με χυμό ντομάτας, και περιχύνετε χυμό ντομάτας και πάνω στα κανελόνια.
  • Ετοιμάζετε την λευκή σάλτσα: Χτυπήστε όλα τα υλικά (εκτός του 1/4 κούπας νερού που προορίζεται για μετά το μαγείρεμα) στο μπλέντερ, μεταφέρετε σε μικρή κατσαρόλα, και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Βγάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το επιπλέον νερό (για να αραιώσει λίγο η σάλτσα και να μπορέσετε να την περιχύσετε στα κανελόνια), ανακατεύετε, και περιχύνετε στα κανελόνια ώστε να καλυφθούν.
  • Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (190 C) για 35 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε άλλα 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει σε 1-2 σημεία.
Σημείωση: η μαγειρένη κρέμα σπανακιού καθώς και η λευκή σάλτσα που θα υπάρχει κάτω από την ροδισμένη επιφάνεια μπορούν να καταναλωθούν από όσα μωρά έχουν αρχίσει να καταναλώνουν δημητριακά με γλουτένη (συμβουλευθείτε πάντα τον παιδίατρό σας πριν εισάγετε κάποιο νέο τρόφιμο ή συστατικό στη διατροφή του μωρού σας).


No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate