Wednesday, 22 December 2010

Κουνουπίδι au gratin χωρίς χοληστερόλη


Το φαγητό αυτό είναι ένας gourmet τρόπος για να απολαύσουμε ένα παραγνωρισμένο τρόφιμο. Το κουνουπίδι με τη λευκή σάλτσα της VeganMama απογειώνει τη γεύση αλλά όχι τη χοληστερόλη σας! Στα συν της συνταγής η ευκολία και ταχύτητα παρασκευής της (δεν μαγειρεύουμε το κουνουπίδι πριν το βάλουμε στο φούρνο). Είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το κουνουπίδι που περισσεύει εάν μαγειρέψουμε φιλέτα από κουνουπίδι


Υλικά
για 3-4 μεγάλες μερίδες

κουνουπίδι, ένα μεγάλο (900-1000γρ)
φρυγανιά τριμμένη, όση θέλετε


Για τη λευκή σάλτσα (παραλλαγή αυτής της συνταγής)
νερό: 3 κούπες (ή μείγμα φυτικού γάλακτος και νερού)
διατροφική μαγιά, 3/4 κούπας
άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ, έχει λευκό χρώμα): 6 κ.σ.
αλεύρι: 3 κ. σούπας (αν θέλετε η συνταγή να είναι χωρίς γλουτένη, προτιμήστε αλεύρι ρυζιού ή φαγόπυρου)
ελαιόλαδο: 3 κ. σούπας (προαιρετικά)
χυμό λεμονιού: 3 κ. γλυκού (προαιρετικά)
αλάτι: 1/2 - 3/4 κ. γλυκού (προαιρετικό)
λευκό πιπέρι: 1/8 - 1/4 κ. γλυκού
μοσχοκάρυδο: 1/4 κ. γλυκού ή και ελάχιστα παραπάνω

νερό για μετά το μαγείρεμα: 6 κ. σούπας (μεταξύ 1/4 και 1/2 κούπας)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C (πάνω-κάτω αντίσταση).
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ, μεταφέρουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (π.χ. 6/9) ανακατεύοντας πότε-πότε.
  • Ενώ μαγειρεύουμε τη σάλτσα, πλένουμε και ετοιμάζουμε το κουνουπίδι με γρήγορες κινήσεις για να μην μας πήξει η σάλτσα. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και τον μίσχο (βλ. 2η φωτό), και χωρίζουμε τα ανθάκια σε μικρές μπουκιές. Μεταφέρουμε το κομμένο κουνουπίδι σε ένα ταψί.
  • Επιστρέφουμε στη σάλτσα, και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Όταν πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε. 
  • Περιχύνουμε τη σάλτσα επάνω στο κουνουπίδι, και ανακατεύουμε ελαφρώς για να καλυφθεί το κουνουπίδι.
  • Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

No comments:

Post a Comment

ShareThis