Wednesday 22 December 2010

Πρασόπιτα του δρόμου με κρέμα από ξηρούς καρπούς


Η πίτα αυτή ταξιδεύει εύκολα και τρώγεται με το χέρι χωρίς να το λερώνει. Μπορείτε να παρασκευάσετε διπλάσια ποσότητα και να την καταψύξετε για μια δύσκολη ώρα. Η κατεψυγμένη πίτα ψήνεται χωρίς να αποψυχθεί προηγουμένως σε περίπου 40 λεπτά στους 200C.

Υλικά

πράσα, 4 μεγάλα
καρότο, 1 μεγάλο
άνηθος, ένα μάτσο
φρέσκα κρεμμυδάκια, 2-3 (προαιρετικά)
μανιτάρια, 1 κούπα (προαιρετικά)
φύλλο για πίτα (συσκευασία με περίπου 10 λεπτά φύλλα)

ξηρούς καρπούς με λευκό χρώμα (κυρίως κάσιους και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, και κάπως λιγότερο ηλιόσπορο και σουσάμι), 2 κούπες


κρεμμύδι ξερό, μισό μεγάλο (προαιρετικά)
διατροφική μαγιά, μισή κούπα (προαιρετική)
νερό, όσο χρειαστεί
ελάχιστο ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού

Εκτέλεση
  • Πράσα: πλένετε και ψιλοκόβετε σε πολύ λεπτές ροδέλες και σωτάρετε σε νερό ή ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Εν τω μεταξύ:
  • Καρότο: Τρίβετε εξωτερικά και ψιλοκόβετε σε μικρά τετραγωνάκια.
  • Αν βάλετε φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια τα ψιλοκόβετε και αυτά.
  • Ανακατεύετε σε μία λεκάνη τα πράσα, το καρότο, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.
  • Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον προσθέτετε στη λεκάνη.
  • Αλέθετε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς μόνους τους και αφού γίνουν σκόνη προσθέτετε τη διατροφική μαγιά (αν δεν βάλετε, ίσως χρειαστείτε μισό κουταλάκι αλάτι), το ξερό κρεμμύδι, και όσο νερό χρειάζεται για να έχετε μια μετρίως πηκτή κρέμα. Προσθέτετε την κρέμα στη λεκάνη με τα λαχανικά και ανακατεύετε.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C και λαδώνετε το ταψί σας.
  • Παίρνετε ένα φύλλο μπροστά σας, διπλώνετε το 1/3 ώστε το μισό φύλλο που βλέπετε να είναι διπλό και το μισό μονό. Αυτό το κάνετε ώστε να μην σκιστεί το φύλλο όταν το τυλίγετε. Απλώνετε το 1/10 από τη γέμιση πάνω στο διπλό τμήμα του φύλλου, μαζεύετε τα πλαινά και τυλίγετε όσο πιο σφιχτά μπορείτε σε ρολό (βλ. φωτό). Αλείφετε με ελαιόλαδο την πάνω και πλαϊνή επιφάνεια. Συνεχίζετε μέχρι να τυλίξετε όλα τα φύλλα.
  • Ψήνετε στους 190C μέχρι να ροδίσει (περίπου 35 λεπτά).
Αν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε
(1) να την απλώσετε σε ένα ταψάκι, να πασπαλίσετε με τριμμένη φρυγανιά και να φτιάξετε μία τραγανίτα που θα ψήσετε στο φούρνο
(2) να φτιάξετε ένα πρόχειρο ζυμάρι με αλεύρι, ελαιόλαδο και νερό, να το ανοίξετε και να φτιάξετε μια ανοιχτή πίτα/τάρτα ή να φτιάξετε μικρά κλειστά πιτάκια


No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate