Tuesday 12 March 2013

Φιλέτα από κουνουπίδι με κινόα \ Cauliflower steaks on quinoa




Τα φιλέτα από κουνουπίδι είναι ένας ιδιαιτέρως εύκολος και γευστικός τρόπος να φάμε κουνουπίδι. 

Τα φιλέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μπιφτέκια, μέσα σε στρογγυλά ψωμάκια.

Υλικά για 4 άτομα
  • κουνουπίδι, 1 τεράστιο ή 2 μέτρια, με χοντρό μίσχο
  • Vegan Worsestershire sauce, αλάτι, πιπέρι
  • φρέσκα κρεμμυδάκια, 3
  • κινόα (κόκκινη ή λευκή), μία κούπα (ή καστανό ή κόκκινο ρύζι)
  • κύβος λαχανικών (βιολογικός, χωρίς γλουταμινικό μονονάτριο)
  • κόκκινες πιπεριές, 1-2
  • ντομάτα φρέσκια, 1 μικρή (προαιρετικά)
  • καπνιστή πάπρικα και καγιέν, από 1/8 κγ
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210-220C.
  • Πλένουμε το κουνουπίδι και κόβουμε στη μέση. Από την κάθε μεριά του μίσχου κόβουμε φιλέτα πάχους 2,5-3 εκατοστών. Ο μίσχος συγκρατεί τα φιλέτα, άρα κάθε φιλέτο θα πρέπει να έχει ένα τμήμα του μίσχου. Κρατάμε το κουνουπίδι που περισσεύει για κάποια άλλη χρήση, π.χ. κουνουπίδι au gratin, ή για να φάμε ωμό, ή για να μαγειρέψουμε στον ατμό.
  • Πλένουμε τις πιπεριές - δεν κόβουμε τα κοτσάνια.
  • Σε ένα μικρό δοχείο αναμειγνύουμε λίγη Worsestershire sauce και νερό, πασπαλίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, μετά πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και τοποθετούμε στο ταψί μας μαζί με τις πιπεριές. Μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή όσο χρειαστεί. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα φιλέτα και τις πιπεριές όταν ροδίσουν (περίπου στα 12-15 λεπτά).
  • Σάλτσα από φρέσκο κρεμμυδάκι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και σωτάρουμε με νερό. Τα κάνουμε αλοιφή στο μούλτι ή στο μπλέντερ μαζί με το μισό κύβο, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να πάρουμε μια υγρή σάλτσα.
  • Σάλτσα από κόκκινες πιπεριές. Αφού ψηθούν οι πιπεριές (θα πρέπει να έχει μαυρίσει η φλούδα τους), τις ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα σπόρια, και τις χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ με τη ντομάτα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε καπνιστή πάπρικα και καγιέν, αλάτι και πιπέρι.
  • Κινόα. Σωτάρουμε με λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε τον άλλο μισό κύβο και διπλάσιο νερό. Σιγοβγάζουμε μέχρι να μαλακώσει (εμφανίζεται το φύτρο). Προσθέτουμε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί προσέχοντας να μην γίνει σούπα.
  • Στήσιμο. Φτιάχνουμε ένα κύκλο με την πράσινη σάλτσα. Τον γεμίζουμε με κινόα. Τοποθετούμε το φιλέτο πάνω στην κινόα. Ραντίζουμε με την κόκκινη σάλτσα.
Έμπνευση για τη συνταγή: Μια παρόμοια συνταγή στο βιβλίο The Best of Vegan Cooking της Priscilla Feral (2009)
Product Details

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate