Thursday, 6 June 2013

Γεμιστά με καστανό ρύζι και σπόρους


photo: veganDog

Το κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό είναι τα γεμιστά! Δυστυχώς παραδοσιακά φτιάχνεται με λευκό ρύζι, που διατροφικά είναι πολύ φτωχότερο (δείτε εδώ για σύγκριση) και αποκτά μια ουδέτερη υφή (κάτι σαν λαπάς) στα γεμιστά. Στην παραλλαγή της VeganMama, το καστανό ρύζι και οι σπόροι το κάνουν ιδιαιτέρως νόστιμο και θρεπτικό γεύμα.


Υλικά

Τα παρακάτω υλικά είναι για ένα μέτριο ταψί (περίπου 10-12 ντομάτες και πιπεριές). Για μεγάλο ταψί (περίπου 25 τεμάχια) διπλασιάστε τα υλικά.
  • ντομάτες και πιπεριές όσες για να γεμίσει το ταψί σας
  • καστανό ρύζι (1/2 κ. σούπας για μικρές ντομάτες/πιπεριές, 1 κ. σούπας για μέτριες, 1,5 για μεγάλες)
  • κρεμμύδι ξερό, ένα μεγάλο
  • μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο, μία κούπα (μισό μάτσο)
  • κανέλλα σκόνη, 1 κ. γλυκού
  • ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο, από 2 κ. σούπας
  • κουκουνάρι, 1 κ. σούπας
  • ελαιόλαδο, μισή κούπα για τη γέμιση
  • αλάτι, 1 κ. γλυκού κοφτό
  • πιπέρι, 1/2 κ. γλυκού κοφτό
  • πατάτα, μία μακρόστενη, με τη φλούδα
  • ελαιόλαδο, 3-4 κ. σούπας για το ταψί
Εκτέλεση
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
  • Ετοιμάστε τις πιπεριές. Κόψτε το κοτσάνι από τις πιπεριές και μετά κόψτε το πάνω μέρος τους για να κάνετε ένα καπάκι. Αδειάστε τους σπόρους και βάλτε τους στο μπλέντερ.
  • Ετοιμάστε τις ντομάτες. Κόψτε τον πάτο τους (όχι εντελώς) για να φτιάξετε ένα καπάκι, αδειάστε τη σάρκα τους και βάλτε την στο μπλέντερ.
  • Χτυπήστε τους σπόρους της πιπεριάς και την ντομάτα στο μπλέντερ και ρίξτε το υγρό που θα προκύψει σε ένα μεγάλο μπωλ.
  • Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι (στο χέρι ή στο μούλτι) και προσθέστε στο μπωλ.
  • Ελέγξτε το ρύζι για ξένα σώματα, προσθέστε το μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός της πατάτας) στο μπωλ και ανακατέψτε καλά το μείγμα.
  • Γεμίστε με το μείγμα τις ντομάτες και τις πιπεριές. Αν περισσέψει μείγμα ρίξτε το στα κενά που δημιουργούνται από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  • Κόψτε την πατάτα σε 4 τομείς κατά μήκος και κόψτε κάθε ένα από τα κομμάτια στη μέση του μήκους τους. Σφηνώστε με τη μύτη κάτω στα κενά που δημιουργούνται από τις ντομάτες και τις πιπεριές. Προσθέστε νερό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο ταψί ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των γεμιστών.
  • Ψήστε στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσουν οι ντομάτες από πάνω (περίπου 1:15-1:30 λεπτά). Αναλόγως με τον φούρνο σας, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τον χρόνο και τρόπο ψησίματος.
Συμβουλές
Όσο πιο ψηλό το ταψί, τόσο το καλύτερο. Αν έχετε κλειστό ταψί, χρησιμοποιήστε το για να παραμείνει καθαρός ο φούρνος. Το ιδανικό είναι γυάλινο με καπάκι.

No comments:

Post a Comment

ShareThis