Friday, 19 July 2013

Κολοκυθόπιτα με αμυγδαλόκρεμα και καλαμποκάλευρο


 

Η κρέμα γάλακτος προέρχεται από ζωικό γάλα και χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά -- όμως υπάρχουν cruelty-free εναλλακτικές που είναι και υγιεινές και νόστιμες. Εδώ φτιάχνουμε κρέμα από λευκά αμύγδαλα χτυπώντας για ένα λεπτό στο μπλέντερ αμύγδαλα με νερό. Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάσιους.
Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες ποσότητες από κολοκυθάκια. 


Υλικά
κολοκυθάκια | 1 κιλό
κρεμμύδι ξερό | 1 μεγάλο*
αμύγδαλα λευκά (χωρίς τη φλούδα) | 1 κούπα 
νερό | 1 κούπα
καλαμποκάλευρο (κίτρινο) | 1,5 κούπα
ελαιόλαδο | λίγο για το λάδωμα του ταψιού

δυόσμο αποξηραμένο | 2 κτ
αλάτι | 0,5 κτ
πιπέρι λευκό ή μαύρο | 1/8 κτ

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190. 
  • Λαδώνουμε ένα ταψί.
  • Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα ξεπλένουμε, και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη λεκάνη όπου θα προσθέσουμε μετά τα υπόλοιπα υλικά και θα ανακατέψουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Φτιάχνουμε την κρέμα αμυγδάλου χτυπώντας στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό.
  • Προσθέτουμε στη λεκάνη το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την κρέμα αμυγδάλου, το καλαμποκάλευρο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας πιέζοντας τα υλικά ώστε τα κολοκυθάκια να βγάλουν το ζουμί τους (βοηθά στο να γίνει πιο ομοιογενής η "ζύμη"). Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο νερό. Αν είναι υγρό προσθέτουμε καλαμποκάλευρο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί, πατάμε με τις παλάμες μας το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί, και ψήνουμε για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
*Σημείωση: Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, μπορούμε να κόψουμε το κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα και να τα καραμελώσουμε: Τα σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ή καθόλου νερό, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, για 20 περίπου λεπτά.

Συνταγή: VeganMama & VeganDog

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------




1 comment:

  1. Για να φτιάξουμε την κρέμα χτυπάμε 1 κούπα αμύγδαλα ή κάσιους με 1 κούπα νερό.

    ReplyDelete

ShareThis