Friday, 23 August 2013

Σάλτσα μαρινάρα με κρέμα από αμύγδαλα | Marinara sauce with creamed almonds

For the english version please scroll down.




Η σάλτσα αυτή είναι ουσιαστικά μια σάλτσα μαρινάρα χωρίς ελαιόλαδο, στην οποία προσθέτουμε αγορασμένη ή αυτοσχέδια κρέμα από αμύγδαλα, κάτι που της δίνει ένα γλυκό πορτοκαλί χρώμα. Η κλασσική marinara περιέχει πολύ ελαιόλαδο (παλιά χρησιμοποιούσαμε 8 κσ στην παρακάτω συνταγή, δηλ. μισή κούπα). Σταδιακά μειώσαμε το ελαιόλαδο από μισή κούπα σε 1/4 κούπας, σε 2 κσ, σε μία κσ, και μετά σε μηδέν. Μας αρέσει εξίσου, και ίσως και περισσότερο. || This is an oil-free marinara sauce, in which we add homemade (or store bought) almond cream. This produces a nice orange colour. The classic recipe contains a lot of olive oil; back in the time we were using oil, we used half a cup of olive oil. We gradually reduced the olive oil from 1/2 cup to 1/4 cup to 2 T to 1T and then to zero. We find the taste equally pleasing, and even slightly better than the oiled version.

Υλικά

ζυμαρικά: 500γρ

σκόρδο: 6-8 σκελίδες
ντοματάκια πομοντόρια: 8
ντομάτες: 2 (θα τις κάνουμε χυμό), ή 1,5 κούπα έτοιμο χυμό ντομάτας
βασιλικό φρέσκο: μισή κούπα χοντροκομμένα φύλλα (ή αποξηραμένο, 1-2 κτ)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα:
αμύγδαλα χωρίς φλούδα: 1/2 κούπας
νερό: 1/2 κούπας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό ντομάτας αντί νερού)

Σημείωση 1: εάν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη κρέμα αμυγδάλου, χρειαζόμαστε 100-200ml.
Σημείωση 2: μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ντοματάκια και τις ντομάτες με 2 κονσέρβες πομοντόρια (με το χυμό τους)

Εκτέλεση
  • Παράλληλα με την παρασκευή της σάλτσας, μαγειρεύουμε 500γρ ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε, και για να μην κολλήσουν τα ξεπλένουμε και τα επιστρέφουμε με λίγο νερό στην κατσαρόλα που έβρασαν. Αν η σάλτσα είναι ήδη έτοιμη τότε δεν χρειάζεται να ξεπλύνουμε και να προσθέσουμε νερό - απλώς προσθέτουμε τα σουρωμένα μακαρόνια στη σάλτσα μας και ανακατεύουμε.
  • Καθαρίζουμε το σκόρδο και το περνάμε στην πρέσα ή το ψιλοκόβουμε. Ξεπλένουμε τα πομοντόρια και τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό.
  • Βάζουμε το 2-4 κσ νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια ένταση (π.χ. 6/9). Σωτάρουμε το σκόρδο στο νερό για 3-4 λεπτά (δεν θέλουμε να παρει καφέ χρώμα). Αν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
  • Προσθέτουμε τα πομοντόρια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και μαγειρεύουμε, πιέζοντας ελαφρά τα πομοντόρια για να βγάλουν λίγο ζουμί. Όταν στεγνώσει σχετικά η σάλτσα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το βασιλικό, χαμηλώνουμε την εστία στο 3/9, σκεπάζουμε, και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. 
  • Μετά ξεσκεπάζουμε, διαλύουμε ελαφρώς τα πομοντόρια με ένα πηρούνι ή potato masher, αυξάνουμε την ένταση στο 5/9, προσθέτουμε την κρέμα αμυγδάλου και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμη ή έως ότου η σάλτσα αποκτήσει τη ρευστότητα που μας αρέσει. 
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά που έχουμε ετοιμάσει (χωρίς το λίγο επιπλέον νερό που βάλαμε στην κατσαρόλα προκειμένου να μην κολλήσουν) μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------

===========================
ENGLISH VERSION

This sauce is in enrichment of the classic marinara sauce with store-bought or home-made almond cream.

Ingredients

pasta (any shape): 500g

garlic: 6-8 cloves
fresh pomodori tomatoes: 8
fresh roma tomatoes: 2 (we will juice them), or 1.5 C tomato juice
fresh basil leaves: 1/2 C coarsely chopped leaves (or 1-2 tsp dried)

For the almond cream:
blanched almonds: 1/2 C
water: 1/2 C (we can use tomato juice instead of water)

Note 1: if using store-bought almond cream, use 100-200ml.
Note 2: pomodori and roma tomatoes can be substitued with 2 cans of peeled pomodori (with juice)

How to do it
  • Cook the pasta al dente. Drain, rinse with running water to avoid sticking, and return to the pot - a little water standing in the pot with the pasta will help avoid stickiness. If the sauce is ready then we just drain, pour the pasta into the hot sauce, and mix. 
  • Peel the garlic and grate it, chop it finely, or use a garlic press. Rinse pomodori and cut lenghwise in two. Blend almonds with water.
  • Heat 2-4T of water in medium heat (e.g. 6/9). Sautee garlic in the water for 3-4 mins (be careful not to let it go brown). If all the water evaporates, add additional water.
  • Add pomodori with the cut side downwards, press lightly to make them exhude some juice, and cook for a few minutes until the mixture looks quite dried out. Add tomato juice and basil, reduce heat to 3/9, cover, and cook for 10 mins.
  • Uncover, mash lightly the pomodori with a fork or potato masher, increase heat to 5/9, add almond cream, and cook for 5 more mins or until the sauce reaches your desired consistency.  Remove from heat.
  • Add cooked pasta in the pot, toss, serve, and garnish with freshly ground black pepper.

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis