Thursday 12 September 2013

Καστανό ρύζι στη χύτρα ταχύτητος


 
Φωτό: wikipedia


PLEASE SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Το καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι είναι πολύ θρεπτική τροφή και είναι κατά πολύ ανώτερο (διατροφικά, και γευστικά) από το λευκό (αποφλοιωμένο) ρύζι που χρησιμοποιείται ευρέως, βλ. σύγκριση θρεπτικών συστατικών παρακάτω.

Χωρίς χύτρα χρειάζεται 40-45 λεπτά μαγείρεμα και εποπτεία για να μην κολλήσει. Με τη χύτρα χρειαζόμαστε το μισό χρόνο και καθόλου εποπτεία.

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι μπορεί να φαγωθεί με αλάτι και πιπέρι ή με ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να έχετε εύκαιρο (δείτε παρακάτω για ιδέες). Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συνδετικό υλικό σε μπιφτέκια από φασόλια ή φακές, δείτε ενδεικτικά εδώ μια πεντανόστιμη συνταγή στην ιστοσελίδα Vegan Συνταγές για Όλους.


Υλικά (για 4 μεγάλες μερίδες)
  • καστανό ρύζι, 2 κούπες
  • νερό, 4 κούπες
  • προαιρετικά: ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Για το σερβίρισμα, ανακατεύουμε το ρύζι με (προαιρετικά):
  • αλάτι, πιπέρι
και (πάλι προαιρετικά) προσθέτουμε επάνω στο ρύζι ό,τι άλλο έχουμε, όπως:
  • διατροφική μαγιά
  • ρεβύθια νερόβραστα
  • ψιλοκομμένη ντομάτα με ρίγανη και κουκουναρόσπορους
  • καραμελωμένα κρεμμύδια
  • ταχίνι και παπαρουνόσπορο
  • φακές (μαγειρεμένες σαν σούπα ή στον ατμό)
  • μπάμιες, φασολάκια κλπ
  • φάβα ή dahl, ή φακές σούπα
  • κόκκινη ή λευκή σάλτσα μακαρονιών
  • μαγειρεμένα φασόλια ή φασολάδια
  • μαριναρισμένα ή σωταρισμένα μανιτάρια
  • τριμμένα αμύγδαλα, αιγινήτικα φυστίκια, καρύδια κλπ
  • σαλατικά
  • κλπ

Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε το ρύζι από ξένα σώματα και το ξεπλένουμε.
  • Το βάζουμε στη χύτρα μαζί με το νερό και κλείνουμε τη χύτρα. Επιλέγουμε τη θέση Ι (την πιο μικρή πίεση).
  • Ανάβουμε την εστία στο μέγιστο. Όταν χαμηλώσουμε την ένταση μαγειρεύουμε για 7 λεπτά. Στα 7 λεπτά σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα επάνω στην εστία να κρυώσει μόνη της.
  • Ανοίγουμε τη χύτρα, και ανακατεύουμε με ελαφριές κινήσεις το ρύζι. Προσθέτουμε (προαιρετικά) τα υπόλοιπα υλικά που επιθυμούμε.

----------------------------------------------------
Ενδεικτικά, παραθέτω σύγκριση καστανού και λευκού ρυζιού σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα (ανά 100 γραμμάρια, δηλ. περίπου μισή κούπα ωμό ρύζι). Στην δεύτερη στήλη εμφανίζονται οι τιμές (ως ποσοστό της ΣΗΔ) για το καστανό ρύζι και στην τρίτη στήλη οι αντίστοιχες τιμές για το λευκό.

Στοιχείο                        %ΣΗΔ     %ΣΗΔ

Σίδηρος                          10%           4%
Φώσφορος                     26%          11%
Ψευδάργυρος                 13%           8%
Κάλιο                               8%           2%
Μαγνήσιο                        36%          9%

B1 (Θειαμίνη)             28%           5%
B2 (Ριμποφλαβίνη)       3%           3%
B3 (Νιασίνη)               22%           8%
Β6 (Πυριδοξίνη)          25%           7%
Β9 (Φολικό οξύ)           5%           2%

Διαιτητικές ίνες           26%           0%  (!!)

Γλυκαιμικό φορτίο         52           59

----
Είναι εμφανές ότι η χρήση αναποφλοίωτου (καστανού) ρυζιού είναι η σοφότερη επιλογή από άποψη υγείας. Είναι επίσης μάλλον καλύτερη επιλογή και για τον πλανήτη -- η παραγωγή και κατανάλωση αποφλοιωμένου (λευκού) ρυζιού φαίνεται να δημιουργεί ανώφελη σπατάλη πόρων (ανθρωποωρών, μηχανοωρών, κ.λπ.).

Πηγές: nutritiondata.com, βλ. καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι και λευκό ρύζι (επιλέξτε 100gr στο Serving size)
http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_rice
http://en.wikipedia.org/wiki/White_rice

Δείτε επίσης: Skipthepie.org, σύγκριση καστανού και λευκού μακρύκκοκκου ρυζιού


----------------------------------------------------

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις συνταγές με καστανό ρύζι. 
Πατήστε εδώ για να δείτε τον τρόπο μαγειρέματος χωρίς χύτρα ταχύτητος.




ENGLISH

Brown (paddy) rice is very nutritious food and far superior (in terms both of nutritional and taste) than white (milled) rice which is widely used, see nutrient comparison below.

Cooking (boiling) brown rice in a pot takes 40-45 minutes and requires supervision and stirring. Cooking in the pressure cooker requires half the time and no supervision.

Cooked brown rice can be eaten plain with salt and pepper, or whatever else you have in hand (see below for ideas). Cooked rice can also be used as a bindin agent in bean burgers or lentil burgers, see
for example a very tasty recipe.

Ingredients (for 4 large servings)

     brown rice, 2 cups
     water, 4 cups
     optional: a chopped onion and/or a chopped garlic clove

To serve, stir into the rice (optional):

     salt and pepper

and (again optional) add to the rice whatever else you like. Some examples:

     nutritional yeast
     chickpeas (cooked in plain water or otherwise)
     chopped tomatoes with oregano and pine nuts
     caramelized onions
     sesame seeds, poppy seeds
     lentils (cooked as soup or steamed)
     okra, green beans, etc.
     fava or dahl, or lentil soup
     red or white pasta sauce
     cooked beans or bean soup
     marinated and sautéed mushrooms
     grated almonds, pistachio nuts, walnuts, cooked chestnuts etc.
     cooked greens or raw green salad
     etc.

Preparation

     Pick rice for stones and rinse.
     Put the rice, water, and chopped onion/garlic in the pressure cooked, close the lid and select the position I (the lowest pressure).
     Turn the heat on to the maximum. When the pressure is reached reduce the heat to medium and cook for 7 minutes. In 7 minutes turn the heat off and let the cooker on the hot hob to cool naturally.
     When the pressure cooker has cooled down, open the lid, and gently fluff the rice. Serve, and mix with any ingredients you wish.

-------------------------------------------------- -

What followis is a nutritional comparison between brown and white rice (per 100 grams, ie. about half cup raw rice). The two values displayed next to each nutrient stand for the brown rice and the white rice, respectively. Percentages show % RDA.

Nutrient    

Iron    10%    4%

Phosphorus    26%    11%

Zinc 13%    8%

Potassium 8%    2%

Magnesium 36%    9%

B1 (Thiamine) 28%    5%

B2 (Riboflavin) 3%    3%

B3 (niacin) 22%    8%

B6 (Pyridoxine) 25%    7%

B9 (Folic acid) 5%    2%

Dietary fiber 26%    0% (!!)

Glycemic load  52    59

----

It is evident that brown rice is a wiser choice in terms of health. It is also probably the best option for the planet - the production and consumption of white rice seems to create unnecessary waste of resources (man-hours, machine-hours, etc).

Sources: nutritiondata.com, see. Brown (paddy) rice and white rice (choose 100gr in Serving size)

http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_rice

http://en.wikipedia.org/wiki/White_rice

See also: Skipthepie.org, compared brown and white rice makrykkokkou

-------------------------------------------------- -

Click here to see all the recipes with brown rice.

Click here to see how cooking without pressure cooker.



1 comment:

  1. Μόλις μπήκε στη χύτρα! Σ ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate