Friday 19 December 2014

H VeganMama συνεργάζεται με τον Καρδιολόγο Κ. Τσαρπαλή! | Eat HeartSmart with Dr. Tsarpalis


Μέχρι πρόσφατα είχα δύο εσφαλμένες αντιλήψεις:

1. ότι μία vegan διατροφή ήταν de facto υγιεινή,
2. ότι η υγεία και η vegan διατροφή δεν χρειάζονται να σχετίζονται (ότι δηλ. δεν είναι απαραίτητο να τρέφεσαι υγιεινά για να είσαι vegan).

Μέχρι που ανακάλυψα ότι το να είσαι υγιής και το να είσαι vegan αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου που έχει να κάνει με την υπεύθυνη ζωή. Responsible living λοιπόν! Τελικά, η ευθύνη ενός vegan μπορεί να ξεκινά από την ευθύνη του απέναντι στα ζώα, αλλά στην πορεία είναι μονόδρομος το να καταλάβει κανείς ότι η ευθύνη του επεκτείνεται εκτός από τα ζώα, και στο περιβάλλον, στους άλλους ανθρώπους συνολικά, αλλά και στον εαυτό του, και στην υγεία των παιδιών του και άλλων ανθρώπων που αγαπά. Με λίγα λόγια, αν θέλεις να βοηθήσεις τα ζώα, οφείλεις να κάνεις ό,τι καλύτερο για την υγεία σου και αυτήν των παιδιών σου. Το να ταίζω τα παιδιά μου vegan παγωτά και coca cola και τηγανιτές πατάτες και μπισκότα oreos είναι πλέον στο μυαλό μου εξίσου ανήθικο με το να τα ταίζω με ζωικά τρόφιμα. Θα εξηγήσω αναλυτικά αυτές τις θέσεις μου σε επόμενες αναρτήσεις.

Με χαρά λοιπόν σας ανακοινώνω την συνεργασία της VeganMama με τον Καρδιολόγο Κωστή Τσαρπαλή στο πλαίσιο των υπηρεσιών Καρδιαγγειακής Πρόληψης που προσφέρει. Ο Κωστής Τσαρπαλής έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και έχει δύο μεταπτυχιακά και διδακτορικό δίπλωμα, όλα στο θέμα της Καρδιολογίας. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δείτε εδώ.

Ο Κωστής Τσαρπαλής ανήκει στην παγκόσμια "νέα γενιά" καρδιολόγων που διακρίνονται από επιστημονική αριστεία αλλά και ηθική ευθύνη και προσφέρουν, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, και "αγωγή συμπεριφοράς", με τελικό στόχο την βέλτιστη υγεία και όχι την παθητική αντιμετώπιση όλο και επιδεινούμενων καταστάσεων. Με άλλα λόγια, ανήκει στη νέα γενιά των γιατρών που γνωρίζει τη σχετική δύναμη κάθε παρέμβασης (συμπεριφορικής, φαρμακευτικής, χειρουργικής) και χρησιμοποιεί όσες παρεμβάσεις (μόνες τους ή σε συνδυασμό) προωθούν την μακροχρόνια υγεία των ασθενών (δείτε εδώ το άρθρο του για την "ολιστική" καρδιολογία). Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του φανερώνει την επιστημονική αριστεία, τη γνώση, και τις προθέσεις του (επισκεφθείτε την ενότητα "Αρθρογραφία"). Ο Καρδιολόγος είναι ο πρώτος και προς το παρόν μοναδικός γιατρός στην Ελλάδα που προσφέρει πλήρη πρακτική υποστήριξη για την εγκατάσταση διατροφικών αλλαγών. Διαβάστε περισσότερα για το Πρόγραμμα Διατροφής του Ιατρείου του στους ακόλουθους συνδέσμους.

http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/
http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/perigrafi-programmatos-prolipsis/
http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/apotelesmata-programmatos/
http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/bmi-bmr-calculator/

H συνεργασία της VeganMama με τον Κωστή Τσαρπαλή παίρνει προς το παρόν τη μορφή συνταγών με τον χαρακτηρισμό HeartSmart. Κάθε συνταγή αναπτύσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Καρδιολόγου ο οποίος θέτει τους διατροφικούς στόχους που πρέπει να καλύπτονται (δηλ. προσδιορίζει την επιθυμητή διατροφική ανάλυση) - η Vegan Mama ενσωματώνει αυτούς τους διατροφικούς στόχους σε συνταγές τις οποίες προσπαθεί να κάνει όσο πιο νόστιμες, ελκυστικές, και εύκολες στην παρασκευή γίνεται, ώστε να είναι εφικτό για τους ασθενείς να υιοθετήσουν αλλαγές στη διατροφή τους και να τις διατηρήσουν μακροχρονίως.

Η VeganMama νιώθει περήφανη που συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο σε ένα καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, Καρδιολογικό Ιατρείο, και που προσφέρει την γνώση και εμπειρία της στην προσπάθεια ενός εξαιρετικού επιστήμονα να προσφέρει το αυτονόητο, δηλ. evidence-based παροχή υπηρεσιών υγείας με μοναδικό γνώμονα το μακροχρόνιο συμφέρον του ασθενούς-ανθρώπου.

1 comment:

ShareThis

Translate