Wednesday 9 March 2016

Το νέο γάλα είναι πράσινο! | Green is the new milk!




[scroll down for English]

Τα χόρτα προσφέρουν πολλά ωφέλιμα συστατικά, και θα πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε γεύματός μας. Δεν έχει πρακτική σημασία να ασχοληθούμε με ένα από όλα τα χόρτα (παρά το ότι το κάνει η VeganMama, ακριβώς για να βοηθήσει να φύγουν οι αμφιβολίες!), ή να βρούμε το «καλύτερο χόρτο»: τα φυτικά τρόφιμα, συνολικά, και ιδιαιτέρως τα χόρτα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα, διότι προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και διότι ΔΕΝ περιέχουν το πλήθος «όχι-τόσο-καλών» στοιχείων τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως. Το να βάλουμε σε κάθε γεύμα μας μόνο φυτικά τρόφιμα, και όσο πιο πολλά χόρτα μπορούμε, ανεξαρτήτως είδους και περιεκτικότητας σε μικροστοιχεία, είναι η στρατηγική που έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη για την υγεία μας.

Για να είμαι συνεπής με τον τίτλο, όμως, ιδού ένα παράδειγμα για το ασβέστιο, που προβληματίζει παλιούς και νέους φυτοφάγους. Τα χόρτα περιέχουν αρκετό ασβέστιο, μεταξύ άλλων. Ένα φυλλώδες λαχανικό με πολύ ασβέστιο είναι τα σέσκουλα. Τα σέσκουλα προσφέρουν 427mg ασβεστίου ανά 100 θερμίδες ενώ το γάλα με λιπαρά 1% προσφέρει 298mg. Να γιατί «το νέο γάλα είναι πράσινο»!

Επίσης, τα χόρτα είναι φθηνά, και φιλικά προς το περιβάλλον. Δεν πωλούνται σε tetrapak, δεν ταξιδεύουν τόσο όσο τα έτοιμα φυτικά γάλατα (δεν μιλώ για τα ζωικά γάλατα, γιατί αυτά επιβαρύνουν δραματικά περισσότερο το περιβάλλον σε σχέση με τα φυτικά γάλατα).

Μια και στην ανάρτηση μιλάμε για σέσκουλα: τα σέσκουλα είναι πολύ πιο ευέλικτα στις χρήσεις τους από όσο νομίζουμε. Μπορούμε να τα φάμε βραστά, να τα φάμε ωμά σε ρολλά (sushi) ρυζιού και λαχανικών, να τα μαγειρέψουμε ψιλοκομμένα με ρύζι και ζυμαρικά, να τα προσθέσουμε σε σούπες με όσπρια.

--------------------------------
Greens provide a host of valuable nutrients, and should be part of each and every healthy meal. There is no (functional) use in focusing in only one nutrient, because the total benefit of foods comes from the totality of nutrients they provide, and the “not-so-good” nutrients we avoid if we eat plant foods instead of animal foods. Eating plants, including lots of greens is the best strategy for optimal health benefits.

Here is an example about calcium, one of the worries of vegans, old and new. Greens contain calcium, among other things. One of the greens that are great sources of calcium is collard leaves. Collard leaves provide 427mg of calcium per 100 calories while low-fat milk provides 298mg. If we look at the calcium content of all greens, we understand that “Green is the new milk”!

Also, greens are cheap and planet-friendly. No tetra-paks, not so many food miles.

As the graph shows collards, it is a good opportunity to discuss their ease of use. They can be boiled, chopped in soups, cooked with rice or pasta, or eaten raw (instead of as a nori sheet) in collard sushi rolls.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.



---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate