Saturday 29 July 2017

Child abuse | Παιδική κακοποίηση


Είδα το ακόλουθο σχόλιο σε μια διαδικτυακή συζήτηση. Αποτελεί τοποθέτηση προς τους vegan γονείς (υπόψιν ότι η μητέρα που ξεκίνησε την συζήτηση ανέφερε ότι το παιδί της δεν είναι vegan, αλλά φάνηκε φιλική προς τον vegan τρόπο ζωής από τα γραφόμενά της).

--
"Καταλαβαίνουμε όλες μας πως όταν λέμε "έχω προσωπικό πρόβλημα να κάνω το τάδε" ενώ είναι ανάγκη, γινόμαστε ο άνθρωπος που σαμποτάρει το παιδί του; Ή που ακόμα χειρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις το θέτει σε κίνδυνο;

Θέλουμε να είμαστε αυτοί οι γονείς;


Μήπως τα πιστεύω μας έχουν φτάσει να γινουν θρησκεία ανώτερη από το παιδί μας, φανατισμένη άποψη; Που δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν θέλει να κουνηθεί ούτε χιλιοστό;
Με την ισχυρή πεποίθηση ότι κάνουμε το καλύτερο;!


Το κάνουμε όντως;;


Αυτό είχα ανάγκη να θέσω."
----

Συμφωνώ απολύτως. Αλλά είμαι βίγκαν. Και βλέπω αυτήν την ισχυρή πεποίθηση ότι η τρέχουσα μη-βίγκαν διατροφή είναι η ασφαλής, ενώ η βίγκαν όχι. Και υπάρχουν γονείς που (παρά τα τόσα παραδείγματα και μαρτυρίες βίγκαν γονέων, και προτροπές βίγκαν γονέων, και υλικό) δεν κάνουν καν τον κόπο να ψαχτούν, να διαβάσουν, να σκεφτούν, να αμφισβητήσουν όσα νομίζουν ότι ξέρουν (δεν λέω να δοκιμάσουν διότι αυτό προϋποθέτει πιο πολύ διαβασμα και διάθεση).

Και όλα αυτά ενώ μπορεί να κάνουν κακό στα παιδιά τους! Απορρίπτουν άκριτα μια πιο υγιεινή διατροφή (φυτοφαγία), νομίζοντας ότι κάνουν το καλύτερο. Δώσε συκώτια για πρωινό, βάλτα και σε μάφινς. Τραγικό.

Πολλοί (όσοι) γιατροί που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την διατροφή, θεωρούν ότι η φυτοφαγική διατροφή είναι ιδανική για τα παιδιά. Ένας από αυτούς είναι ο John McDougall MD. Το βίντεο που παραθέτω είναι απόσπασμα ομιλίας του (με τίτλο Solving the Healthcare Crisis), στο οποίο ο Dr McDougall εξηγεί γιατί η τυπική διατροφή εμπίπτει στον ορισμό της παιδικής κακοποίησης.

Θα πρεπει κάποια στιγμή όλοι (γονείς και ιατροί) να αναλογιστούμε αν κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Και να το ξανακάνουμε με κάθε ευκαιρία.

[το βίντεο σύντομα θα έχει και ελληνικούς υποτίτλους]



---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




ENGLISH 



---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate