Wednesday 22 December 2010

Μπάφινς (μάφινς με μπύρα και μήλο)



Παραλλαγή της συνταγής Apple pie-crumb cake muffins από το βιβλίο Vegan with a Vengeance της Isa Chandra Moskowitz. Η συνταγή γράφει 115 γρ. τριμμένο μήλο και 50 γρ. μήλο κομμένο σε κυβάκια των 5 χιλιοστών αλλά εμείς απλοποιήσαμε τα πράγματα.

Υλικά

Για τα μάφινς
αλεύρι, 175 γρ.
ζάχαρη, 75 γρ.
μπέικιν πάουντερ, σόδα διττανθρακική, κανέλλα σκόνη: από 1 κ.γ.
μπαχάρι τριμμένο, 1/2 κ.γ.
γαρύφαλλο τριμμένο, 1/8 κ.γ.
βανίλια σκόνη, 1
αλάτι, 1/4 κ.γ.

μπύρα, 175 ml
ελαιόλαδο, 5 κ.σ.
μήλο, 1 μεγάλο (περίπου 200 γρ.)

Για την επίστρωση
αλεύρι, 4 κ.σ.
καστανή ζάχαρη, 4 κ.σ.
κανέλλα σκόνη, 1/2 κ.γ.
μπαχάρι τριμμένο, 1/4 κ.γ.
αλάτι, μια μύτη

ελαιόλαδο, 3 κ.σ.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C και ετοιμάζουμε τις θήκες που θα ψήσουμε τα μάφινς.

Πλένουμε το μήλο, το κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια 5 χιλ. το 1/4 του μήλου και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το υπόλοιπο.

Ετοιμάζουμε την επίστρωση: Αναμειγνύουμε τα στεγνά υλικά σε ένα μικρό μπωλ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύουμε με το χέρι μας. Θα σχηματισθεί μια υγρή κοκκώδης μάζα.

Κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά των μάφινς (από το αλεύρι έως και αλάτι) σε μια λεκάνη, κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μπύρα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις (δεν ζυμώνουμε...) και προς το τέλος προσθέτουμε τα δύο είδη μήλου.

Γεμίζουμε κάθε θήκη μέχρι τα 2/3 της και από πάνω μοιράζουμε την επίστρωση. Ψήνουμε για 22 λεπτά.

1 comment:

  1. Legalise it!... χαχαχαχαχαχα
    Μπάφινς!!! λολ

    ReplyDelete

ShareThis

Translate