Wednesday 23 October 2013

Φακές (όχι παραδοσιακές) στη χύτρα ταχύτητος



For the recipe in english please scroll down.

Η συνταγή που ακολουθεί ΔΕΝ είναι η παραδοσιακή συνταγή που ξέρουμε. Είναι εξαιρετικά αρωματική και εύγεστη συνταγή αλλά η υφή της δεν θυμίζει τις παραδοσιακές χυλωμένες φακές. Είναι πολύ ελαφριά συνταγή (δεν έχει μαγειρεμένο λάδι) και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά όλων μας (από 6 μηνών και πάνω).

Υλικά


καφέ φακές, 2,25 κούπες (=500γρ.)
νερό, 9 κούπες (ή 8,5 για πιο πηχτές). Για σούπα υπολογίστε 4 κούπες νερό ανά μία κούπα στεγνής φακής.

κρεμμύδι, 1 μεγάλο
σκόρδο, 2-3 σκελίδες
καρότα, 3-4 μέτρια

ρίγανη, 2 κσ
κανέλα σκόνη, 2κτ
μπαχάρια, 5-6
γαρύφαλλα, 8-10
φύλλα δάφνης, 2
αστεροειδής γλυκάνισος, 1-2 ακτίνες

προαιρετικά: λιαστές ντομάτες 2, ψιλοκομμένες

αλάτι, 1 κτ (προαιρετικό)
πιπέρι, 1/8 κτ

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ

  • Καθαρίζουμε τις φακές από πέτρες.
  • Μουλιάζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό βρύσης για 8-12 ώρες.

Μιάμιση ώρα πριν φάμε

  • Σουρώνουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε, και τις βάζουμε στη χύτρα. 
  • Προσθέτουμε το νερό, και ανάβουμε την εστία στο μέγιστο (για να κερδίσουμε χρόνο).
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο στην πρέσα, τα καρότα ψιλοκομμένα σε κυβάκια μεγέθους φακής.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι (και προαιρετικά τη λιαστή ντομάτα).
  • Κλείνουμε τη χύτρα, επιλέγουμε θέση Ι (χαμηλότερη πίεση). Όταν αυξηθεί η πίεση (περίπου σε 10 λεπτά), χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, και μαγειρεύουμε για 22 λεπτά (αν θέλουμε τις φακές τραγανές), 25 λεπτά (αν τις θέλουμε σχεδόν μαλακές), ή 30 λεπτά (αν θέλουμε τις φακές εντελώς μαλακές).
  • Αφού σβήσουμε την εστία, αφήνουμε την χύτρα πάνω στην εστία μέχρι να κρυώσει μόνη της.
  • Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού στο κάθε πιάτο. 
  • Για έξτρα εμφάνιση, λιώνουμε λίγα λευκά αμύγδαλα στο μπλέντερ με ζουμί από τις φακές και γαρνίρουμε το κάθε πιάτο.

Καλή όρεξη!

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.


ENGLISH VERSION

Ingredients


brown lentils, 2.25 cups (500g)
water, 9 cups (or 8.5 for a thicker soup)

onion, 1 large
garlic, 2-3 cloves
carrots, 3-4 medium sized

dried oreganon, 2T
cinnamon powder, 2t
allspice, 5-6 balls
cloves, 8-10
bay leaves, 2
star anise, 1 spike

optional: 2 chopped sundried tomatoes

salt, 1t
black pepper, 1/8 t

Method

The night before

  • Pick the lentils for stones.
  • Place in a bowl, cover with plenty of tap water, and soak for 8-12 hrs.

90 mins before lunch

  • Drain and rinse the lentils, and place in the pressure cooker.
  • Add water in cooker. Chop the onion, press the garlic, and finely cube the carrots. Add them in the cooker.
  • Add spices and herbs, salt and pepper, and sundried tomatoes, if using.
  • Secure the lid, chose pressure level to low (position I on Fissler cookers) and turn the heat to max. When pressure is up, reduce the heat to mid/low (e.g. 4/9) and cook for 22 mins (if you want the lentils to be crunchy), or 25 mins (if you want them semi-soft), or 30 mins (if you want them almost mushy).
  • When time is up, turn off the heat and leave the cooker on the stove to naturally cool down.
  • Serve in bowls. Squeeze some lemon juice on top.

Bon appetit!


---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

1 comment:

  1. Εγώ χρησιμοποιώ φακές χωρίς φυτοφάρμακα κατευθείαν από το χωριό και δεν θέλουν καθόλου μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ. Βράζουν σε απλή κατσαρόλα σε 25 περίπου λεπτά. Απλά το νερό από την 1η βράση το πετάω και το ανανεώνω.
    Γειά! :)

    ReplyDelete

ShareThis

Translate