Monday, 30 September 2013

Μακαρόνια με κιμά ροζ φακής

Απλό και γρήγορο! Επίσης, ιδανικό γεύμα για μωρά από 6 μηνών* και πάνω: μπορούμε να δώσουμε μόνο τον κιμά, μαγειρεμένο χωρίς αλάτι και πιπέρι, ή τον κιμά μαζί με τα μακαρόνια, όλα μαζί λιωμένα στο μούλτι (μαγειρεύουμε με τα μπαχαρικά σε διχτάκι). | An easy and fast-to-prepare dish. Also, an ideal dish for babies from 6 months or older* (use a spice ball for the spices): we can offer to our baby the pink lentil sauce, cooked without the salt and pepper, or the lentil sauce with some pasta (or rice) blended together in a food processor..

Υλικά
για 4-5 μερίδες

μακαρόνια (σπαγγέτι), 500γρ
ροζ φακές, 2,25 κούπες (500γρ)
νερό, 8 κούπες

κρεμμύδι, ένα μεγάλο 
σκόρδο, μία σκελίδα
πελτέ ντομάτας απλής συμπύκνωσης, 1 κούπα
μπαχάρι, 5 σπόρους
δάφνη, 1 φύλλο
αστεροειδής γλυκάνισος, 1-2 ακτίνες
αλάτι, 1 κτ
μαύρο πιπέρι, 1/8 κτ

Εργαλεία και σκεύη
1 μεγάλη κατσαρόλα για τα μακαρόνια
1 κατσαρόλα για τη σάλτσα
σουρωτήρι

Προεργασία
καμμία

Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ή περνάμε το σκόρδο από την πρέσα) και τα σωτάρουμε στο νερό σε μέτρια ένταση (π.χ 5/9) μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με τον πελτέ, και προσθέτουμε το νερό του μαγειρέματος, τις φακές, και τα μπαχαρικά (αν σκοπεύουμε να ταίσουμε μωρά, τότε τα βάζουμε σε μια μπαλίτσα τσαγιού ώστε να είναι εύκολο να αφαιρέσουμε όλα τα μπαχαρικά χωρίς κόπο, μετά το μαγείρεμα ). Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φακή (περ. 20 λεπτά). Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό από τα μακαρόνια, αν ο κιμάς μας φαίνεται πηκτός. Αν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητος, μαγειρεύουμε για 8 λεπτά και αφήνουμε την χύτρα να κρυώσει στην εστία.
  2. Εν τω μεταξύ, βάζουμε (τουλάχιστον) 5 λτ νερό να βράσει στη μεγάλη κατσαρόλα (με κλειστό καπάκι). Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια, αφαιρούμε το καπάκι, και μαγειρεύουμε al dente. Σουρώνουμε κρατώντας λίγο νερό στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους.
  3. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και (προαιρετικά) διατροφική μαγιά.

* Σημείωση: πριν δώσετε οποιοδήποτε νέο τρόφιμο στο μωρό σας επιβεβαιώστε με τον παιδίατρό σας. 
Γενικά, οι φάβες, οι φακές, και τα ρεβύθια μπήκαν στη διατροφή μας από 6 μηνών.

Δείτε επίσης
Πώς να οργανώσετε με αυτοπεποίθηση το διατροφικό πλάνο του μωρού σας


***RECIPE IN ENGLISH

Ingredients
makes 4-5 servings

pasta (spaghetti), 500g
pink lentils, 2.25 cups
water, 8 cups

onion, one big
garlic, one clove
pureed tomato (single concentrated - passata) - 1 cup
allspice, 5 pods
bay leaf, 1
star anise, 1-2 spikes
salt, 1 tsp (optional)
black pepper, 1/8 tsp

Utensils
1 big pot for the pasta
1 smaller pot for the sauce
colander

Preparation
  1. Finely chop the onion and garlic (or garlic pass from the press) and sauté in water at moderate intensity (eg 5/9) until the onion softens. Pour the tomato paste, and add the cooking water, lentils and spices (if intended for babies, then put spices in a little tea mesh to remove spices effortlessly, after cooking). Cook over low heat until lentils are tender (approx. 20 minutes). Turn the heat off and leave the pot uncovered. Add a little hot water from the pasta, if we feel that the sauce is thick. If using a pressure cooker, cook for 8 minutes,  and leave the pot to cool on the hob. 
  2. Meanwhile, put (at least) five liters of water to boil in large pot (with the lid on). When the water starts boiling, pour the pasta in, remove the lid, and cook al dente. Strain keeping some water in the pot to prevent the pasta from sticking together.
  3. Serve with freshly ground pepper and (optional) nutritional yeast.

* Note: Consult your
pediatrician before giving any new food to your baby.

Generally, fava, lentils, and chickpeas came into our diet from 6 months.



See also
Sandra Hood -  Feeding your vegan infant - with confidence: A practical guide from preconception through to pre-school.
Sandra Hood Feeding your vegan infant - with confidence: A practical guide from preconception through to pre-school. ε - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html#sthash.BXaeR78R.dpuf

No comments:

Post a Comment

ShareThis